
Sjukpenning
I samband med att man drabbas av en ryggmärgsskada blir man sjukskriven av sin läkare. Då kan det bli aktuellt att ansöka om sjukpenning. Sjukpenning är en tillfällig ersättning som utgår om man inte kan arbeta på grund av sjukdom eller liknande medicinskt tillstånd. En ryggmärgsskada uppfyller det medicinska kravet. Ersättningen är tänkt att ersätta förlorad arbetsinkomst fram tills man kan börja arbeta igen.
Reglerna om sjukpenning är tekniskt komplicerade. Nedan följer en beskrivning av huvudreglerna för rätten till sjukpenning samt för hur ersättningen beräknas.
Förutsättningar
En förutsättning för sjukpenning är att man har en s.k. sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Ytterligare en förutsättning är att arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel.
Bedömningen av arbetsförmågan är av stor betydelse och socialförsäkringsbalken (SFB) innehåller detaljerade regler för hur denna ska gå till. Av betydelse är dels den normala arbetstid som personen ifråga har, dels den så kallade rehabiliteringskedjan. Rehabiliteringskedjan innebär att det finns fasta hållpunkter för när och hur arbetsförmågan ska bedömas.
Under de första 90 dagarna (dag 1-90) gäller själva grundregeln. Enligt denna bedöms enbart förmågan att klara det vanliga arbetet eller annat lämpligt arbete som arbetsgivaren tillfälligt erbjuder.
Efter 90 dagar (dag 91-180) ska även beaktas om man kan utföra något annat arbete hos arbetsgivaren.
Efter 180 dagar (dag 181-365) ska dessutom möjligheterna till omplacering i arbetsuppgifter utanför den befintliga arbetsgivarens verksamhet prövas.
Efter 365 dagar (dag 366- ) ska bedömningen av arbetsförmågan göras i förhållande till sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
Ersättningen
Sjukpenningen betalas ut med hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning beroende på arbetsförmågans nedsättning.
Har man rätt till sjukpenning, får man pengar enligt olika ersättningsnivåer.
Sjukpenning lämnas på:
— normalnivå
— fortsättningsnivå.
Första året får man cirka 80 procent – normalnivå – av den sjukpenninggrundande inkomsten i sjukpenning. Är man sjukskriven längre än ett år sänks sjukpenningen till cirka 75 procent – fortsättningsnivå – av den sjukpenninggrundande inkomsten. Har man en allvarlig sjukdom kan man få fler dagar med sjukpenning på normalnivå.
Sjukpenningen är skattepliktig.
Sjukpenninggrundande inkomst
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är en förutsättning för att kunna få sjukpenning. SGI utgör beräkningsunderlag för flera socialförsäkringsförmåner, däribland sjukpenning. SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan.
Ansökan
De första 14 dagarna som man är sjuk får man, som regel, sjuklön från arbetsgivaren istället för vanlig lön. Detta följer av lagen om sjuklön. I dessa fall ska man sjukanmäla sig till arbetsgivaren första dagen som man är sjuk. Efter 14 dagar ska sedan arbetsgivaren göra en sjukanmälan till Försäkringskassan. När arbetsgivaren gjort detta ansöker man om sjukpenning. Detta kan man göra på Mina sidor eller via en blankett.
I de fall man har en arbetsgivare som inte betalar sjuklön gör man en sjukanmälan till Försäkringskassan första dagen man är sjuk. Därefter ansöker man om sjukpenning. Även i detta fall ansöker man på Mina sidor eller via en blankett.

Författare: Monica Seifert Palmlund
Jurist
Datum: 2019-04-xx