Kroppens temperatur

 

Kroppens temperatur regleras från temperaturcentrum i hjärnan. I huden finns känselkroppar som ger information till temperaturcentrum vilken temperatur kroppen har. Detta regleras med hjälp utav nerv- och hormonsystemet. Om kroppen blir för varm börjar man att svettas, bli den för kall drar hudens yttre blodkärlen ihop sig och hårstråna på huden reser sig. Båda åtgärderna är kroppens sätt att reagera för att behålla rätt temperatur.

Temperaturintolerans

Har man en ryggmärgsskada ovanför TH 6 (sjätte bröstkotan) är dessa temperaturreglerande funktioner mer eller mindre utslagna. Detta kan vara obehagligt och i värsta fall leda till allvarliga situationer i form av överhettning eller nedkylning.

Temperaturintolerans syns inte och kan behöva förklaras för andra. Det är för många ett elände som kan begränsa möjligheterna att göra saker tillsammans med familj och vänner, det kan vara för varmt eller för kallt.

De flesta med en ryggmärgsskada ovanför TH 6 känner sig ofta frusna i vårt klimat och längtar efter sommarvärme eller att få vistas på sydligare breddgrader under de kalla årstiderna. Det gäller att vara på sin vakt och skaffa sig kunskap för att förebygga komplikationer såsom värmeslag och att bli allt för nedkyld.

Värme

Att vistas i gassande solsken utan att kunna svettas gör att kroppstemperaturen stiger och kan nå sådana nivåer att man får värmeslag. Med tanke på vårt svenska klimat risken för överhettning eller värmeslag relativt liten, men att drabbas är jobbigt. Är du relativt nyskadad och ska åka på din första resa till ett varmare klimat, eller för första gången njuta av några varma sommardagar på hemmaplan, ta det lugnt och låt kroppen successivt vänja sig vid värmen samtidigt som du lär dig hur kroppen fungerar med dina nya förutsättningar.

Förebyggande åtgärder när du sitter direkt i solsken:

  • Drick mycket vid varmt väder.
  • Klä dig luftigt.
  • Sitt med halva kroppen i skuggan.
  • Använd solhatt/keps.
  • Använd en blomspruta och spraya ofta för att hålla dig sval.
  • Använd en handfläkt.

 Om det blir för varmt inomhus kan det vara bra att ha ett kylaggregat eller en luftvärmepump som ställs på kyla.

Vanliga symtom vid värmeslag

  1. Kroppstemperaturen är över +40°C
  2. Matthet i hela kroppen
  3. Huvudvärk
  4. Illamående och kräkningar
  5. Synstörningar
  6. Yrsel, irritation och förvirring
  7. Rödflammig, torr hud
  8. Oregelbunden andning
  9. Onormalt beteende, ostadig gång
  10. Trött, även kramper
  11. Plötslig medvetslöshet

Behandling vid värmeslag

Om du eller någon i din närhet har drabbats av värmeslag gör följande:

  1. Placera personen i skugga och lossa på åtsittande kläder.
  2. Kyl av kroppen genom att blöta handdukar och lägga på personen. Tänk på att huvudet bör vara fuktigt.
  3. Skapa bättre luftdrag med hjälp av en fläkt eller genom att fläkta med ett vått klädesplagg.
  4. Ge personen vätska att dricka.
  5. Om ovanstående åtgärder inte hjälper! Ring nödnumret 112

Kyla

Ett stort obehag som drabbar många med ryggmärgsskada är den ständiga känslan av frusenhet. Det går inte att behandla frusenhet med medicinering. Man behöver förhålla sig till sin frusenhet och motarbeta den på det sätt som fungerar bäst för dig själv. Undvik att bli nedkyld, då du med en förlamning har svårt att röra dig i sådan utsträckning att du blir varm igen. Detta beror på att du har kontroll över för få fungerande muskelgrupper.

Tips på att förebygga frusenhet:

  • Klä dig varmt, lager på lager principen. Glöm inte de delar av kroppen där du inte har full känsel då kroppen även blir nerkyld där.
  • Ha en högre inomhustemperatur än normalt, (men tänk på att det är lätt att öka temperaturen mer och mer och att det kan bli ohållbart för omgivningen).
  • Använd en värmefläkt/element nära den plats där du sitter.
  • Drick varm dryck.
  • Använd värmekudde över nacke eller skuldror.
  • Värm upp sängen med en elektrisk värmefilt innan du lägger dig.
  • Duscha varmt, känn efter hur varmt vattnet är där du har bra känsel för att undvika brännskador.
  • Efter dusch kan det vara bra att klä på sig på överkroppen, torka håret och nacken med en hårfön innan du lämnar badrummet.

Tänk på att vara försiktig med värme på delar av kroppen med nedsatt känsel: det är lätt att få brännskador när man saknar smärtkänsel.

Att förhålla sig till sin frusenhet kan betyda att man ser till att besvären inte tar mer plats i ens vardag är nödvändigt. Fryser man till exempel efter toalettbesök är det en bra idé att inte utföra dem i anslutning till aktiviteter utomhus som kyler ner för då blir frusenheten förstärkt av både toabestyr och kylan utomhus.

Pröva dig fram till rutiner och hjälpmedel som passar dig!

Share This