Information om Covid-19

 

Spinalis och ryggmärgsskada.se vill här informera om covid-19 och hur viruset kan påverka personer med ryggmärgsskada. Vi vill också delge våra bästa tips om hur man undviker smitta och undviker att smitta andra.  Eftersom läget ändras dag för dag kommer vi att försöka uppdatera sidan om rekommendationerna ändras.

Covid-19 – Coronavirus
Covid-19 står för coronavirus disease 2019. Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus från coronafamiljen. Sjukdomen påminner om influensa, med torrhosta, feber och andningsbesvär. De flesta blir lindrigt sjuka, men en del får svårare besvär som lunginflammation. Symptom kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Smittspridningen tros ursprungligen ha skett till människa från djur på en marknad, men visade sig snart smitta från människa till människa. Utbrottet har vuxit och spridit sig snabbt i många delar av världen och klassificeras nu som en pandemi.

Spridningsvägarna är inte helt klarlagda, men i huvudsak tros smittspridning ske genom kontaktsmitta eller via luften från hostningar och nysningar.

Claes Hultling.

Vad innebär detta för oss som lever med ryggmärgsskada?
Vi frågade professor och leg läkare Claes Hultling.

Vad innebär detta för oss som lever med ryggmärgsskada?
Vi frågade professor och leg läkare Claes Hultling.

Är personer med ryggmärgsskada en särskilt utsatt grupp om de smittas av corona?

— Ja, de personer som har en hög ryggmärgsskada, d.v.s. en skada på halsryggen (nacken) och sannolikt ner till mitt på bröstryggen är en speciell riskgrupp om de skulle smittas. Det beror på att de  har en sämre host- och lungkapacitet än normalpopulationen. Och då är man som regel mer utsatt och mer känslig om man får en luftvägsinfektion som den Coronaviruset ger upphov till.  Även personer med nedsatt immunförsvar är särskilt utsatta om de drabbas av Covid-19.

Vad kan jag göra för att undvika att bli smittad?

— Du ska undvika stora folksamlingar, inte gå för nära personer i onödan, du ska vara mycket noga med handhygienen, du ska undvika att ta dig själv i ansiktet eftersom det kan finnas virus på händerna som du inte är medveten om. Det kan också sitta virus på ett dörrhandtag, och så kommer du förbi tio minuter senare och får smittan på dina händer. Om du då petar dig då i ansiktet eller ögonen är det möjligt att du kan få smittan den vägen.

Kan jag göra något för att förbättra min host- och lungkapacitet?

— För att förebygga att slem samlas i lungvävnaden kan man träna utandning med övertryck. Man kan blåsa upp 20 ballonger eller använda sig av en miniPEP (se länk till 1177 andningsträning). Man kan också fylla en PET-flaska med 10-15 cm vatten, stoppa i en slang och sen ”bubbla”.

Hjälper det att vara vaccinerad mot säsongsinfluensan och lunginflammation (pneumokocker)?

— Nej, alla virusvaccineringar är typiska för ett speciellt virus och det spelar ingen roll om du är vaccinerad tio gånger mot höstinfluensan, det hjälper inte mot coronavirus.

Jag lever med assistans, hur ska jag tänka, ska mina assistenter vara hemma om de är det minsta förkylda eller om de har sjukdom i familjen?

— Om assistenterna är sjuka och har symptom så bör de inte gå till arbetet. Om de har sjuka barn så är det gränsfall, men då bör de inte gå och arbeta som personlig assistent hos en person som är väldigt utsatt. Regeringen har ju nu också slopat karensavdragen så att det inte ska finnas något ekonomiskt hinder att stanna hemma om man känner sig lite krasslig.

Jag är beroende av assistans, om jag blir smittad och sjuk, kan jag då kräva av mina assistenter att de ändå kommer och jobbar?

— Om du blir smittad och testar positivt för coronaviruset och är i behov av assistans så måste du vara extra försiktigt så att du inte hostar eller nyser i närheten av dina assistenter. I en sådan situation kan det vara bra att du som brukare använder ett bra munskydd för att inte dina assistenter ska bli smittade. Även assistenterna kan använda skyddsutrustning för att undvika droppsmitta.

 

Tips för att hindra smitta

Följande information är hämtad från Folkhälsomyndigheten och 1177.

  • Tvätta händerna ofta
    Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.
    Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Tvätta rullstolens drivringar, joystick, armstöd eller kryckor ofta
    Häll desinfektionssprit på en trasa/servett och torka av varje gång du varit ute.
  • Hosta och nys i armvecket
    När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
    Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Stanna hemma när du är sjuk
    Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
  • Handsprit
    Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

Bra att tänka på

Förutom ovan nämnda punkter kan det som ryggmärgsskadad vara bra att även tänka på följande:

  • Hjälpmedel och medicin hemma
    Försök att ha ett lager hemma så att du klarar av minst 30 dagar.
  • En alternativ lösning för assistenter
    Försök att tänka ut en plan hur du ska agera ifall dina assistenter skulle bli sjuka.

Symtom

Covid-19 ger ett eller flera av följande symtom:

  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • värk i muskler och leder

Symtomen är ofta lindriga om du är under 70 år. Symtomen kan påminna om vanlig förkylning. De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

En del får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen är vanliga vid många andra sjukdomar och besvär, till exempel influensa, feber, förkylning eller hosta.

När behöver jag kontakta vården?

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården.
Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Då ska du ringa telefonnummer 1177 eller en vårdcentral.

Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

En nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa.
Krisinformation förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
Ring 113 13, det nationella informationsnumret, om du behöver få information.
Läs den senaste uppdateringen om Coronaviruset från WHO.

Vad skrivs om Coronaviruset och ryggmärgsskada på andra håll i världen?
Läs några intressanta artiklar!

Ryk.dk
Shepherd Center i USA
Spinal.co.uk
Christopherreeve.org/
— Praxis Spinal Cord Institute i Kanada

Share This